Klooster Anjum

In het gebied rond Berlikum liggen de plaatsen die in de van der Mey stamboom voorkomen voor 1900 daarna verhuist men naar het gebied rond Harlingen.
In de eerst instantie had ik alleen een verwijzing naar Kl. Anjum wat ik interpreteerde als Klein Anjum. Ik betrok daarom de plaats Anjum ( aan de Noord Oost kust van Friesland in mijn reisschema. Vlak voor Anjum vond ik de "Munnikhuisterwei" en dacht de oorsprong van de familie hier te hebben gevonden. Anjum bleek een leuk plaatsje te zijn maar uit een gesprek met de hulpkoster van het kerkje bleek al gauw dat Kl. Anjum niets met Anjum te maken had maar dat het Klooster of Kleaster Anjum was dat ergens bij Berlikum zou liggen.
Op  een recente kaartvond ik dat de weg van Berlikum naar Ried Kleaster Anjum heette en dat  lag dus midden in het gebied waar alle andere stamboomplaatsen zoals Wier, Schingen, Zweins en Dondrijp lagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Op een oude kaart van Friesland die helaas ongedateerd is maar waarschijnlijk vroeg 17de eeuws is vond ik precies op die plaats een gehucht met de naam Aanjum. Er stond een tekentje bij dat aan de hand van de  legendae een "state" zou zijn. Maar omdat er geen tekentjes voor "klooster" waren, op die kaart, zou het misschien toch een klooster kunnen zijn. Ik hoop hier op den duur nogmaals te gaan kijken om te zien of er nog sporen van het gehucht Aanjum terug te vinden zijn.